top of page

Automatiseren en memoriseren bij rekenen

kind dat automatiseert

Deze workshop biedt leerkrachten praktische handvatten om automatiseren en memoriseren effectief te integreren in het rekenonderwijs. Door middel van oefeningen, tools en didactische strategieën leren deelnemers hoe ze leerlingen kunnen helpen basisrekenvaardigheden snel en vloeiend onder de knie te krijgen, zodat zij later complexere rekenkundige uitdagingen aankunnen.

​

Inhoud van de workshop

  1. Belang van Automatiseren en Memoriseren: Een introductie over waarom een geautomatiseerde basis essentieel is voor rekenontwikkeling. Dit geeft inzicht in de cognitieve voordelen en hoe een sterke basis cognitieve belasting vermindert.

  2. Praktische Oefeningen: Ik behandel effectieve herhalingsoefeningen, inclusief het gebruik van rekenkaartjes, flashcards en tafelsprints die leerlingen op een speelse manier uitdagen en motiveren.

  3. Digitale Hulpmiddelen: De workshop biedt een overzicht van adaptieve software en apps die gepersonaliseerde oefening mogelijk maken. Deelnemers leren hoe ze deze tools kunnen inzetten om leerlingen in hun eigen tempo te laten leren.

  4. Werkvormen en Spelelementen: Van snelle challenges en tijdsgebonden taken tot samenwerkingsopdrachten, de workshop toont manieren om variatie en plezier toe te voegen aan het oefenen. Het spelelement verhoogt de betrokkenheid en maakt het oefenen leuk.

  5. Differentiatie en Monitoring: Tips en strategieën voor differentiatie, zodat elke leerling op zijn eigen niveau wordt uitgedaagd. We bespreken ook het belang van voortgangsmonitoring om de ontwikkeling van elke leerling te volgen en gerichte ondersteuning te bieden waar nodig.

​

Wat neem je als deelnemer mee aan kennis?

Na deze workshop gaan deelnemers naar huis met concrete werkvormen, tools en ideeën om automatiseren en memoriseren op een interactieve en doeltreffende manier in hun lessen te integreren. Hierdoor kunnen ze de basisvaardigheden van hun leerlingen versterken en hen beter voorbereiden op de rekenuitdagingen die komen gaan.

Wat neem je als school mee aan kennis?

Allereerst bied ik u een grote lijn aan met de diverse onderdelen die je kunt gebruiken bij het maken van een doorgaande lijn. Vanaf de kleuters tot en met groep 8 krijg je tips, ideeën, materiaalsuggesties en software die je kunt gebruiken binnen je school.

@2024 by Marja ten Braak

​

bottom of page